fredag 2 mars 2012

Inlärning av trick;))

Många undrar hur man gör för att lära hunden nya saker. Själv använder jag en klicker som ett suveränt hjälpmedel. Inlärningen går fort och det är positivt för hunden.

Är din hund "inklickad"? I så fall kan du göra såhär för att lära henne t.ex att städa.

1: Börja med att ta fram en lämplig leksak och en korg som leksaken ska läggas i. Placera på golvet.
2: Sätt dig bekvämt tillrätta på golvet bredvid. Din hund kommer undra vad som är på gång. Säg inget, gör inget. Sitt bara lugnt kvar.
3: Till slut kommer hunden att försöka hitta på nåt själv. Den närmar sig leksaken = klick=godis. Gör detta moment många gånger så att du är säker på att detta "sitter" och att hunden förstår att det är detta den ska göra.
4: Nästa steg är att hunden ska ta den i munnen. Klick o godis
5: Nästa steg är att hunden ska ta den i munnen och bära den mot korgen. klick o godis
6: När träningen har kommit så här långt så tar det inte lång stund innan leksaken hamnar i korgen.
Varje steg måste få ta sin tid. Detta kanske tar några kvällar att lära in. Det viktigaste är att du inte pratar, pekar eller petar. Hunden ska själv komma underfund med vad du vill att den ska göra.
Det sista du gör vid inlärningen är att säga ordet (t.ex städa) när leksaken landar i korgen. Men då ska varje moment sitta som en smäck innan du kommer så här långt!

Alltså: när ett moment är inövat och klart, och du vill gå vidare till nästa steg, så klickar du inte utan väntar på att hunden ska testa sig fram tills det kommer ett klick. Klicka när nästa lilla delmål är uppnått. Det är lite svårt att förklara, men jäkligt kul när man behärskar det!

Det finns säkert de som kan det här mycket bättre än vad jag kan, men detta har funkat för oss! ;-))
Fråga gärna om något är oklart! Lycka till och trevlig helg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar